Bananele sunt alimentele care combina savoarea cu sanatatea. Vitaminele si substantele hranitoare pe care le contin ne protejeaza intotdeauna corpul.
Am realizat o lista care contine 10 dintre cele mai importante proprietati ale acestui fruct tropical si marea majoritate a acestora depinde de cat de coapta este banana. Desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa le alegi doar pe unele si sa nu le mananci pe altele – vreau doar sa spun ca o banana este cu atat mai sanatoasa cu cat este mai coapta.
Prevenirea bolilor oncologice
Sursa foto: depositphotos
Banana contine o anumita proteina (factor de necroza tumorala), care contribuie la prevenirea afectiunilor oncologice. Fructul copt contine cu atat mai multe astfel de proteine, deci recomandat este sa consumi banane care au coaja patata sau innegrita.
Combaterea crampelor
Sursa foto: depositphotos
Deficitul mineral reprezinta cauza principala a spasmelor musculare din zona gleznei. Prin consumul unor produse bogate in potasiu si magneziu precum sunt bananele, poti preveni crampele musculare. Acesta este unul dintre motivele pentru care multi atleti le includ in dieta.
Prevenirea bolilor de rinichi
Sursa foto: depositphotos
Mancarea bogata in potasiu previne aparitia pietrelor la rinichi. Potrivit unui studiu, consumul regulat de banane poate diminua cu un procent de 40% riscul aparitiei unor afectiuni maligne la rinichi.
O inima sanatoasa si puternica
Sursa foto: eastnews
Dieta bogata in potasiu este recomandata celor ce sufera de tensiune arteriala ridicata si sunt predispusi bolilor cardiovasculare. Consumul zilnic al unei cantitati de 1,3 grame a acestei substante diminueaza riscul afectiunilor cardiace cu pana la 26%. Pentru a furniza corpului aceasta cantitate ar trebui sa consumi in jur de 2 – 3 banane zilnic, in functie de greutatea acestora.
Vase de sange sanatoase
Colesterolul reprezinta principala cauza a obstructiei vasculare si conduce la aparitia aterosclerozei. Bananele contin fitosteroli, substante care reduc nivelul de colesterol din sange si ajuta la mentinerea sanatatii sistemului vascular.
Un stomac sanatos
Sursa foto: depositphotos
Bananele sunt recomandate celor care sufera de ulcer gastric si celor care sunt predispusi acestei afectiuni. Fructele contin o enzima speciala care creste secretia de mucus, necesar pentru protectia peretilor abdominali.
Sursa de energie
Abundenta de vitamine si minerale fac din banane o sursa importanta de energie. Carbohidratii simpli se digereaza usor si te reaprovizioneaza cu energie imediat daca cere corpul.
Stare generala de bine
Sursa foto: eastnews
Bananele contin dopamina – « hormonul fericirii » – alaturi de o parte a complexului de vitamina B care afecteaza sistemul nervos in mod pozitiv. Aceste trasaturi include bananele pe lista alimentelor pe care le poti consuma daca ai o cadere brusca.
Ajuta in caz de diabet
Sursa foto: depositphotos
Aceste fructe tropicale contin un anumit tip de amidon care ajuta la imbunatatirea conditiei celor care sufera de diabet zaharat de tip 2.
Trebuie mentionat insa ca bananele verzi au un continut mai bogat al acestei substante. O banana verde de marime medie contine 12,5 grame de amidon, pe cand una coapta numai in jur de 5 grame.
Un corp de invidiat
Amidonul rezistent impiedica depunerea grasimilor si diminueaza consumul de energie, ceea ce aduce imbunatatiri rapide si vizibile in timpul antrenamentelor intensive destinate pierderii in greutate. Doza zilnica recomandata este de 10 grame. Desigur, este necesar sa fii si o persoana activa si sa iti controlezi obiceiurile alimentare.