Este adevarat ca o multime de produse de curatare, detergenti si alte produse de uz casnic fac mai mult rau decat bine. In acelasi timp este imposibil sa le scoatem complet din consum, dar putem incerca reducerea utilizarii lor. De aceea, am selectat cateva alternative care va vor ajuta sa curatati casa folosindu-va de produse usor de gasit in orice bucatarie.
Faianta din baie
Ingrediente: 1/4 pahar de apa oxigenata, o lingura de sapun lichid, 1/2 pahar de apa.
Utilizare: Amestecati ingredientele. Pentru murdaria superficiala, aplicati pasta pe un burete, spalati apoi clatiti faianta. In cazul in care piesele sunt foarte murdare, dupa aplicarea solutiei lasati-o 10 minute, timp in care aceasta se va dizolva. Puteti repera procesul de mai multe ori, apoi clatiti cu apa curata. Daca doriti ca baia sa ramana curata pentru mai mult timp, pulverizati o solutie 1:1 din otet si apa de doua ori pe saptamana.
Aragazul
Ingrediente: betisoare de urechi, o periuta de dinti veche, amoniac
Utilizare: Fie inmuiati betisorul in amoniac si frecati petele grase, fie folositi o perie de dinti si un burete. Ce e important e sa folositi mereu manusi pentru a va proteja mainile si pielea.
Filtrul de evacuare al hotei
Ingrediente: 1/2 ceasca de bicarbonat de sodiu si 1/2 pahar de amoniac
Utilizare: Fierbeti apa intr-un vas mare. Adaugati bicarbonatul de sodiu. Pune filtrele in apa clocotita si lasati pentru cateva minute dupa care se ia oala de pe foc. Grasimea si murdaria vor incepe sa se dizolve. Daca filtrele sunt extrem de murdare, se poate repeta procesul cu o sursa proaspata de apa. Daca grasimea nu a fost complet indepartata, introduceti filtrele in apa calduta cu amoniac. Aveti in vedere aerisirea si purtarea unei masti pentru a va proteja de mirosul puternic de amoniac.
Salteaua
Ingrediente: apa oxigenata 250 ml, 3 linguri de bicarbonat de sodiu, o picatura de sapun lichid.
Utilizare: Preparati amestecul chiar inainte de intrebuintare deoarece va avea eficienta maxima. Se amesteca bicarbonatul de sodiu si apa oxigenata intr-un flacon spray. Dupa ce s-a dizolvat bicarbonatul, adaugati o picatura de sapun lichid, agitati flaconul si apoi pulverizati pe petele murdare. Timpul de actiune este de 5-10 minute. Resturile de bicarbonat se pot curata cu un aspirator.
Cuptorul
Aveti nevoie de amoniac.
Utilizare: Se toarna niste amoniac intr-un castron mic si se lasa in cuptorul oprit peste noapte. Aerisiti bine bucataria de dimineata si apoi spalati cuptorul. Grasimile se vor detasa usor. La sfarsit, va fi eliminat si mirosul, acesta fiind singurul dezavantaj al acestei metode. Nu uitati sa folositi manusi si sa tineti geamurile deschise.
Fierbatorul
Vei avea nevoie de otet.
Utilizare: Umple ibricul pana la jumatate sau trei sferturi cu parti egale de apa si otet. Acoperiti (cu un dop de hartie de exemplu) calea de evacuare a ceainicului si fierbeti apa pentru atat timp cat e nevoie. Apoi spalati bine.
Vase murdare
Ingrediente: mustar uscat, bicarbonat de sodiu.
Utilizare: Cel mai bun si eficient amestec este cel de bicarbonat de sodiu si mustar uscat 1:3. Se amesteca ambele pulberi si se pun intr-un recipient cu capac gaurit. Usor de utilizat.
Toaleta
Ai nevoie de otet.
Utilizare: Foloseste otetul pur pentru dezinfectarea eficienta a toaletei.
Tapiterii din microfribra
Ingrediente: un burete, o sticla de alcool isopropil, o perie si bicarbonat de sodiu.
Utilizare: Adauga putin alcool pe burete si freaca zonele murdare.. Foloseste o perie pentru a proteja microfibra. Pentru eliminarea mirosului, foloseste bicarbonatul de sodiu.
Frigiderul
Ai nevoie de bicarbonat de sodiu.
Utilizare: Dizolvati 2 linguri de bicarbonat intr-un litru de apa, apoi curatati interiorul frigiderului cu aceasta solutie. Apoi stergeti-l cu o carpa moale. Pentru a elimina mirosurile neplacute din frigider, nu e neaparat sa achizitionati produse absorbante din comert. Puteti plasa in frigider pentru obtinerea aceluiasi efect si bucati de paine neagra sau felii de lamaie.