Casele noastre conțin multe lucruri care pot servi drept echipament pentru desfășurarea experimentelor științifice interesante pentru copiii noștri. Ei bine, poate nu doar pentru copii.

„De ce n-am observat niciodată acest lucru înainte ?!” e singura intrebare ce vă va veni în minte.

Iată o selecție de 12 experimente minunate care vă vor distra prietenii și copiii.

 1. Lampa de lava

lava

Sursa foto: inhabitots.com

Veți avea nevoie de: Sare, apă, un pahar de ulei vegetal, câteva coloranți alimentari, un borcan mare.

Experiment: Umpleți borcanul pana la cca 2/3 cu apă. Se toarnă uleiul vegetal în apă. Uleiul va pluti la suprafață. Adăugați coloranți alimentari. În cele din urmă, încet, puneti o linguriță de sare în pahar.

Cum functioneaza: Deoarece uleiul este mai usor decat apa, pluteste pe suprafata apei. Când se adaugă sare în borcan, boabele de sare trag uleiul în jos. Apoi, odată ce boabele de sare s-au dizolvat, particulele de ulei sunt din nou libere să se ridice la suprafață.

 1. Curcubeu de casă

curcubeu

Sursa foto: blogspot.ru

Veți avea nevoie de: un recipient umplut cu apă (cum ar fi o cada de baie sau o chiuveta), o lanternă, o oglindă și o foaie de hârtie albă.

Experiment: Umpleți recipientul cu apă și plasați oglinda în partea inferioară a recipientului. Direcționați fasciculul luminii lanternei către oglindă. Asigurați-vă că se reflectă suprafața oglinzii pe foaia de hârtie. Dacă este făcut corect, pe hârtie ar trebui să apară un curcubeu.

Cum funcționează: pe măsură ce trece prin apă, un fascicul de lumină se împarte în culorile sale componente. Ca rezultat, apare un curcubeu.

 1. Vulcanul

vulcan

Sursa foto: allforchildren.ru

Veți avea nevoie de: o tavă, o mică sticlă de plastic, nisip, coloranți alimentari, bicarbonat de sodiu, oțet.

Experiment: Utilizați lut și nisip pentru a realiza o formă de vulcan în jurul sticlei mici de plastic. Pentru a-l face sa erupa, se toarnă două linguri de bicarbonat de sodiu în sticlă, apoi se adaugă un sfert de pahar de apă caldă. Puneți niște coloranți alimentari. În cele din urmă, adăugați un sfert de pahar de oțet.

Cum funcționează: Când bicarbonatul de sodiu intră în contact cu oțetul, apare o reacție violentă, provocând o emisie de apă, sare și dioxid de carbon (bulele de CO2 fiind forța care conduce conținutul vulcanului „în sus”).

 1. Cristale în creștere

cristale

Sursa foto: flickr.com

Veți avea nevoie de: Sare, apă, o bucată de sârmă.

Experiment: Pentru a crește cristalele, trebuie să pregătiți o soluție de sare super-saturată. Concentrația de sare ar trebui să fie astfel încât, dacă adăugați mai mult, nu se va dizolva. Asigurați-vă că soluția rămâne caldă. Pentru a face procesul să funcționeze mai bine, ar fi bine să utilizați apă distilată. Când soluția este gata, turnați-o într-un recipient nou – pentru a scăpa de urme de murdărie care sunt întotdeauna prezente în sare. Acum puteți lua o bucată de sârmă, faceți o buclă mică la un capăt și o puneti în soluție. Puneți recipientul într-un loc cald, astfel încât lichidul să nu se răcească imediat. După câteva zile, cristale de sare frumoase ar trebui să crească pe fir. Veti reusi si veti putea face cristalele destul de mari și astfel poate rezulta un model deosebit prin răsucirea sârmei în diverse forme.

Cum functioneaza: Pe masura ce apa se raceste, solubilitatea sarii scade. Aceasta duce la precipitații, formând cristale de sare pe pereții recipientului și pe sârmă.

 1. Moneda care dansează

moneda

Sursa foto: stevespanglerscience.com

Veți avea nevoie de: o sticlă, o monedă suficient de mare pentru a acoperi gura sticlei, apă.

Experiment: Plasați sticla goală, fără capac, în congelator. Păstrați-o acolo pentru câteva minute. Luați moneda și înmuiați-o în apă. Scoateți sticla din congelator și puneți moneda deasupra sticlei, astfel încât să acopere gura sticlei. După câteva secunde, moneda ar trebui să înceapă sa sara pe marginea sticlei, însoțită de zgomote.

Cum functioneaza: Aerul cald ocupa mai mult spatiu decat aerul rece. Când scoateți flaconul din congelator, aerul din sticlă începe să se încălzească și să se extindă. Se scurge prin gura sticlei, făcând moneda „sa danseze”.

 1. Lapte multicolor

lapte

Sursa foto: pinterest.com

Veți avea nevoie de: lapte integral, coloranți alimentari, detergent lichid, tampoane de bumbac, o farfurie.

Experiment: Se toarna lapte pe o farfurie. Adăugați câteva picături de colorant alimentar. Luați un tampon de bumbac; puneti unul dintre capetele acestuia în detergent lichid. Apoi, apăsați tamponul acoperit cu detergent în centrul plăcii. Laptele va începe să se învârtă, formând modele colorate.

Cum funcționează: Detergentul reacționează cu moleculele de grăsime ale laptelui, punându-le în mișcare. Acesta este motivul pentru care nu se utilizeaza laptele fără grăsime!

 1. Bancnotă refractară

bancnota

Sursa foto: osd.ru

Ce veți avea nevoie: o bancnotă de zece dolari, pensete, o brichetă, sare, soluție etanolică și apă (etanol 50% / apă 50%).

Experiment: adăugați un vârf de sare la soluția de etanol și apă. Împingeți bancnota în soluție, asigurându-vă că este complet înmuiată. Utilizați pensete pentru a extrage bancnota din soluție. Lăsați excesul de lichid să se scurgă de pe bancnota. Aprindeți bancnota și urmăriți-o.

Cum funcționează: Etanolul de ardere produce apă, dioxid de carbon și căldură (energie). Când aprindeți bancnota, doar partea cu spirt a soluției arde. Căldura rezultată nu este suficientă pentru a evapora apa absorbită de bancnota de hârtie. În cele din urmă, flacăra se stinge singură, lăsând bancnota intactă, dacă este ușor umedă!

 1. Mersul pe coaja de ou

oua

Sursa foto: stevespanglerscience.com

Veți avea nevoie de: două cutii de ouă care dețin câte 10 ouă fiecare, o pungă de gunoi, o găleată de apă, o bucată de săpun și câțiva prieteni de încredere!

Experiment: Puneți punga de gunoi pe podea și puneți pe ea două cutii de ouă. Verificați conținutul cutiilor și înlocuiți orice ouă crăpate sau sparte. Asigurați-vă că toate ouăle sunt poziționate în același fel în interiorul cutiei – fie cu varful, fie cu capătul rotunjit în sus. Puneți un picior gol pe cea mai apropiata cutie, asigurându-vă că greutatea dvs. este uniforma pe toate cele 10 ouă. Pentru a vă asigura că o mișcare nesigură nu transformă experimentul în unul eșuat, plasați o plăcuță subțire sau o țiglă peste ouă. În acest fel, nimic nu vă va distruge plimbarea!

Cum funcționează: Ouăle sunt ușor de spart – toată lumea știe asta. Dar, în realitate, o coajă de ou este foarte dură și poate rezista unei greutăți serioase. Construcția ouălor este concepută astfel încât, atunci când presiunea asupra acestora este aplicată uniform, tensiunea este distribuită pe întreaga coajă și oul rămâne intact.

 1. Focuri de artificii într-un borcan

borcan

Sursa foto: Kidspot

Veți avea nevoie de: un borcan gol, picături de colorant alimentar, apă caldă, 3 linguri de ulei vegetal.

Experiment: Umpleți borcanul în jurul a 3/4 cu apă caldă de la robinet. Într-un castron sau un vas separat, puneți 3 linguri de ulei vegetal. Puneți cu grijă picături de colorant alimentar în ulei. Se amestecă ușor cu o furculiță, suficient pentru a împrăștia un pic colorantul alimentar. Veți observa că nu se amestecă cu uleiul, ci doar se rupe în puncte mai mici. Acum turnați amestecul uleios și colorat în apa caldă din borcan. Urmăriți cum picăturile colorate se scufundă în apă și se amestecă împreună creând un efect de artificii.

Cum functioneaza: colorantul alimentar se va dizolva in apa, dar uleiul nu. Prin amestecarea colorantului cu uleiul în primă fază, veți încetini procesul de amestecare care se întâmplă în mod normal când colorantul este introdus doar în apă. Colorantul alimentar se dizolva în apă, în timp ce uleiul rămâne în partea de sus a borcanului. Colorantul alimentar începe apoi să se dizolve în apă, creând aspectul unui foc de artificii în borcan.

 1. Balon ignifug

balon

Veți avea nevoie de: un balon, apă, o brichetă sau o lumânare.

Experiment: Umpleți balonul cu apă și apoi umflați-l cu aer. Legați apoi balonul și pregătiți-vă pentru pasul următor. Țineți balonul plin cu apă în partea de sus, în timp ce îl coborâți încet peste brichetă și urmăriți ce reacție au cei din jur. Toată lumea știe că balonul va exploda, dar din anumite motive ciudate nu o va face. Dacă ești foarte curajos, poți lăsa flacăra să atingă fundul balonului.

Cum functioneaza: Motivul pentru care un balon umplut cu aer se sparge cand se pune peste flacara se datoreaza faptului ca materialul (cauciucul) balonului devine foarte cald si slab si apoi se rupe. Când umpleți un balon cu apă în loc de aer, apa absoarbe cea mai mare parte a căldurii, astfel încât cauciucul nu se incalzeste atat de tare si balonul rezista mai mult fara a se sparge.

 1. Echilibrarea unui ou la capăt

 

ou

Veți avea nevoie de: o cantitate mică de sare, un ou.

Experiment: Faceți o grămadă de sare pe o suprafață tare și netedă. Așezați cu grijă un ou pe sare. Apoi suflati excesul de sare. Iata! Veți obține in cele din urma un ou in echilibru perfect, care sta vertical pe suprafata tare si neteda!

Cum functioneaza: Trucul este ca oul este sustinut de cristale de sare nevazute care fac o baza buna pentru ca oul sa se echilibreze.

 1. Cum poti face un ou sa pluteasca

ou

Veți avea nevoie de: un bol sau un pahar mare, apă de la robinet, sare de masă, un ou.

Experiment: Umpleți vasul sau sticla cu circa 2/3 complet cu apă de la robinet. Puneți oul cu grijă în castron și observați că se scufunda. Scoateți oul și adăugați sare, 5 linguri, apoi încercati, adăugând tot mai multa sare până când oul ajunge sa pluteasca.

Cum funcționează: Obiectele se scufundă în apă când sunt mai dense decât apa; adăugând sare, facem apa mai densă. Puteți încerca și cu alte obiecte și puteți vedea ce altceva puteți face să plutească.

De admin