Orice persoana sufera la un moment dat de o durere de cap. Aceasta poate sa apara pe fond nervos, de oboseala si nu numai. Mai grav este ca aceste situatii se perpetueaza. Stiati ca o durere de cap poate fi atat de severa incat sa dureze de la cateva ore pana la cateva zile? In cazurile cele mai severe durerile de cap tradeaza prezenta unei tumori, a unui accident vascular cerebral sau a unui anevrism.

Durerea de cap si cauzele acesteia

Nu se poate spune cu exactitate de ce se resimte durerea de cap, ci doar ca vasele de sange de la nivelul capului si gatului pot semnala durerea. Exista peste 300 de tipuri de dureri, dintre care cel putin 10 procente sunt inexplicabile. Insa dintre cele mai cunoscute sunt:

Durerea de cap cauzata de tensiune – este mai degraba o durere difuza, ce se resimte la intregul cap nu intr-o zona anume. Pacientii descriu o astfel de durere ca fiind o strangere puternica, ca si cand ar avea capul strans de menghina.

O astfel de durere este trecatoare si cedeaza la consumul de antiinflamatoare usoare, ce se pot procura fara prescriptie medicala. De asemenea, cand astfel de dureri sunt recurente se pune problema promovarii unui stil de viata sanatos si echilibrat.

Migrena – este comparata cu o durere mai severa fata de cazul mai sus amintit. Durerea este intensa, pulseaza si adesea se localizeaza doar intr-o parte a capului. Este insotita de greata, varsaturi, stare de rau generala. Unii pacienti resimt si nevoia de odihna si nu doresc sa intre in contact cu alte persoane, nu suporta lumina, zgomotul si simt ca nu au echilibru.

O astfel de durere poate dura si zile intregi, uneori simple antiinflamatoare fiind prea putin pentru a combate starile. In unele cazuri apare migrena cu aura, cand pacientul vede flashuri de lumina si are furnicaturi in brate si picioare.

Durerea cluster sau in ciorchine – este dintre cele mai severe, apare adesea in timpul noptii si se insoteste si de durere in ochi. In aceste cazuri specialistii spun ca ceea ce cauzeaza starile tine de o mostenire genetica. Debutul sau este brusc si se repeta, uneori chiar saptamani intregi, cu episoade ce reapar dupa timp indelungat.

Cand incepe durerea de cap sa fie o ingrijorare

Cei mai multi dintre noi combat durerile de cap cu pastile. Insa si aici intervine un risc – acela de a perpetua aparitia migrenelor prin dependenta de analgezice. Este recomandata o programare la o policlinica privata Mures sau din orasul local, pentru rapiditatea de a face analize, mai ales in cazuri de genul:

  • Durerile sunt insotite de stari de confuzie.
  • Apare starea de lesin.
  • Pacientul are convulsii.
  • Durerea de cap este urmata de amorteli ale corpului.
  • Tulburarile de vedere sunt prezente.

In fapt, vizita la medic se recomanda in orice caz cand o durere de cap apare mai des de o data pe saptamana sau chiar si asa cand aceasta se repeta la un interval scurt de timp. O durere de cap ascunde de fapt alte probleme de sanatate.

De admin